NARM
NARM – het NeuroAffective Relational Model – is een model voor het werken met ontwikkelingstrauma. We spreken hier over ontwikkelingstrauma als er in de eerste jaren van je leven een duidelijk gemis was aan ondersteuning, nodig voor een gezonde groei tot volwassen mens. Door dit gemis wordt een overlevingsstijl ontwikkeld, die je helpt om te gaan met het tekort of gebrek aan steun en je letterlijk helpt te overleven. Later kan deze overlevingsstijl echter in de weg gaan zitten bij het je volledig in de wereld neerzetten en adequaat te reageren op wat er van je gevraagd wordt.
NARM is ontwikkeld door Dr. Laurence Heller. Hij heeft zijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van het functioneren van het zenuwstelsel gecombineerd met die betreffende de relationele verbinding. Hoe verbinden wij ons met onszelf, met een ander mens en met de wereld? Door de allereerste ervaringen van een baby in dit contact (zelfs al in de baarmoeder) creëert hij of zij een beeld van de wereld. Hoe veilig is deze? Wordt er aan zijn behoeftes voldaan, niet teveel en niet te weinig? Is er voldoende steun als hij de wereld gaat verkennen? Wordt zij gezien in haar autonomie, oftewel hoe wordt er op haar ‘nee’ gereageerd? En hoe wordt zijn enthousiasme en levenslust door de ouders ontvangen?
Een tekort op (een of meer van) deze gebieden, voor elke mens anders, kan leiden tot een constant gevoel van angst en onveiligheid, een gevoel van ’er is nooit genoeg’, altijd sterk moeten zijn, geen grenzen kunnen stellen of nee zeggen, perfectionisme of nooit eens ‘uit de plooi’ durven schieten.
NARM en SE zijn met elkaar vervlochten en vullen elkaar aan. Net als SE werkt ook NARM met lichamelijk gewaarzijn, zoals waar ontstaat spanning en contractie en waar juist expansie en ontspanning. Het gebruikt innerlijke hulpbronnen om het lichaam te helpen bij zelfregulatie, kalmering en tot rust en stabilisatie komen. NARM helpt uiteindelijk om de levensenergie meer en meer ten volle te kunnen ervaren en laten stromen.
Ik gebruik NARM in mijn individuele sessies.
Meer informatie over NARM is te vinden op:
en in het boek van Laurence Heller en Aline La Pierre:
Ontwikkelingstrauma helen – De invloed van vroegkinderlijk trauma op zelfregulatie, zelfbeeld en het vermogen tot relaties