< ---- Terug naar de voorpagina

Artikel, Ede Stad - 26 mei 2004

Nationale voorzitter en coŲrdinator 'Rebalancing' met praktijk in Ede en Lunteren

,,Ruimte maken door aan te raken''

EDE/LUNTEREN - 'Ik zit lekker in mijn vel'. Het is bijna een clichťmatige omschrijving van het feit dat het goed met je gaat. Het kost meestal wat moeite om toe te geven dat je niet 'lekker in je vel' zit. Daarom zijn er hele volksstammen die hun onvrede over lichamelijke en geestelijke pijn domweg negeren of verstoppen. Dat is funest voor de gezondheid, vinden Tineke Bakker (53) en Maud Berens (45). Zij zijn ervan overtuigd dat juist via dat 'vel' een mens geraakt wordt in zijn of haar diepste gevoelens. Daarom noemen ze hun vak lichaamswerk. Of mooier: Rebalancing. Op zoek naar de balans, het evenwicht in jezelf.

Door Freek Wolff

,,Jezelf onder ogen durven komen, zonder te oordelen. Die rode draad spreekt me aan,'' zegt Berens. ,,Dat je helemaal waar laat zijn wat er is. Verdriet en boosheid bijvoorbeeld. Dus niet doen alsof dat er niet is.'' Bakker voegt toe: ,,Het verleden speelt bij die gevoelens vaak een rol, dat kun je niet wegpoetsen. Dat hoeft niet ontkend te worden, maar je moet daar in het hier en nu naar kijken. We zijn er niet op gericht om iemand te veranderen of te genezen, maar laten de realiteit naar boven komen en leren cliŽnten om 'de dingen' te hanteren.''

De collega's zijn de enige twee rebalancers in de gemeente Ede. Bakker heeft vanaf 1993 een eigen praktijk in Ede, terwijl Berens drie jaar actief is in Lunteren. De Edese is secretaresse en coŲrdinator van de driejarige opleiding Rebalancing in Siddeburen (Groningen). De Lunterse is voorzitter van de Vereniging Rebalancing Nederland (VRN), waar 26 therapeuten lid van zijn. ,,Zo ben je naar de cliŽnten toe transparant in de kwaliteitseisen, waarbij het gaat om registratie, klacht- en tuchtrecht, toetsing van praktijkinrichting, bijscholing en medische basisvakken.'' Een andere groep rebalancers is, staat dus niet geregistreerd, maar is wel verenigd bij het Platform Rebalancing Nederland.

Het vak Rebalancing vindt zijn oorsprong in de meditatiecentra van India. Onder leiding van spirituele meester Osho werden diverse technieken samengevoegd. Het heeft raakvlakken met fysiotherapie, psychotherapie, verschillende massagevormen en meditatie. ,,Dat laatste heeft te maken met bewust zijn, met alles waar je mee komt. Dat is iets anders dan hard aan het werk gaan. We willen mensen laten inzien dat ze veel energie stoppen in dingen om ze niet waar te laten zijn. Het doorlopen met constante vermoeidheid bijvoorbeeld. Dat niet erkennen, kost zoveel energie. Diep van binnen weten mensen dat al, maar wij helpen het naar boven te halen.

Dat mensen gevoelens dikwijls niet uiten, kan volgens Maud en Tineke liggen aan: de omgeving (,,niet iedereen loopt daarmee te koop''); het is te pijnlijk (,,vervlakking of koestering''); het is ooit afgestraft (,,als kind als 'watje' bestempeld'').

De twee krijgen te maken met problemen in allerlei gradaties, zoals burn-out, relatieproblemen, incest, onzekerheid) en fysieke klachten. Maar: ,,Rebalancing is vooral voor mensen die in wezen gezond zijn, maar tegen dingen aanlopen die ze net niet in hun eentje aankunnen. Die hen blokkeren. Lichaam en geest moeten in evenwicht komen.''

Nekpijn
Als iemand bereid is om in therapie te gaan, is dat volgens de rebalancers al een belangrijke stap. Maud en Tineke merken dat in het lichaam van mensen veel nare, onderdrukte ervaringen opgeslagen worden. ,,Je voelt dan de spanning. Wij helpen ze dat te ervaren en te ontladen. Als iemand pijn in zijn nek heeft, gaan we daar alle aandacht op richten. Oud zeer wordt letterlijk en figuurlijk (aan)geraakt. Lichaamswerk is direct. De kracht van het aanraken is contact. Zo van: ik ben hier, waar ben jij? Het is een goed middel om uit het hoofd te raken en in het lijf te zakken. Ruimte maken door aan te raken.''

Ze leggen accent op 'dit ben jij en dat is okť'. ,,Je helpt mensen om bewuster te kiezen. Wat ze ťcht willen, want daar zijn ze soms ver vanaf. Dit betekent dan dat ze veel los zullen moeten laten, zoals aanzien, goed salaris of een functie.'' Zowel Bakker als Berens kan daarover meepraten. Beiden hadden voorheen uitstekende banen, de een als secretaresse in de bouw, de ander als wiskundig ingenieur en manager in de telecommunicatie.

Ze vonden hun draai helemaal in Rebalancing, iets wat ze zien als complementaire zorg. De contacten met huisartsen noemen ze goed en er zijn wederzijdse doorverwijzingen. ,,Het is een mooi vak. Je ziet hoe mensen zichzelf ontdekken,'' zegt Tineke. ,,Als iemand milder voor zichzelf wordt, komt de acceptatie. Dan is groei mogelijk,'' voegt Maud toe.

Maud Berens en Tineke Bakker: ,,Valkuilen en dips zullen er altijd blijven, maar de kunst is hoe je daarmee omgaat. Rebalancing is een investering in jezelf.''

 


Artikel, LUNTERSE KRANT - september 2001

Maud Berens opent praktijk voor Rebalancing
Rebalancing? Wat is dat?

Door Henk de Rooy

LUNTEREN - De Lunterse Maud Berens is sinds enige maanden als rebalancer werkzaam in haar praktijk voor Rebalancing.
Rebalancing? Wat is dat? Vragen, die Maud veelvuldig worden gesteld.

Het lichaam is een uniek iets. Het is in staat herinneringen uit een lang of kort verleden vast te houden. Het kan gevoelens en emoties ver weg stoppen door spiervezels op die plek aan te spannen. Het lichaam biedt de kans om die weggestopte gevoelens en emoties op een later tijdstip te uiten. In de meeste gevallen wordt het lichaam niet de kans gegeven dit te doen.
Hiermee wordt een soort sneeuwbaleffect in werking gezet. Het lichaam wordt op deze wijze in de loop van het leven een vergaarbak van weggestopte gevoelens. Dit ontstaat al in de vroegste jeugd. Natuurlijke reacties van onder meer kinderen worden gecorrigeerd, er wordt geleerd sterk te zijn en gevoelens en emoties te beheersen. Het lichaam is in staat deze herinneringen vast te houden, het onderbewuste regelt heel veel.

Op het moment dat het lichaam zegt: ,,Nu is het genoeg, tot hier en niet verder'', ontstaat een probleem.
Het gaat bijvoorbeeld pijnprikkels uitzenden, vaak moe zijn, zonder aanwijsbare oorzaak. Zo krijgen veel mensen als ze ouder worden last van hun rug, of van hun nek, of waar dan ook. Het heeft te maken met het ouder worden, dat is waar.
Maar het is voor een deel in feite niet nodig als je jezelf de ruimte geeft om deze gevoelens alsnog te voelen. Een ander signaal dat je lichaam niet meer in staat is dit vast te houden is dat er allerlei emoties 'zomaar' naar boven komen, bijvoorbeeld bij het minste of geringste in huilen uitbarsten.
Rebalancing is een methode die je helpt om je bewust te worden van wat er echt is, in je lichaam, in je emoties. De rebalancer helpt je om nu eens niet weg te gaan bij de pijn die je voelt, maar om daar helemaal bij te blijven, met je volle aandacht. Het de aandacht te geven die het vraagt en eigenlijk verdient.

Rebalancing gebruikt aanraking om je in contact te brengen met je lichaam. Het aanraken kan op verschillende manieren, afhankelijk van de persoon en wat de situatie vraagt: zachte methoden, liefdevolle aanraking, stevige massage van het wat hardere bindweefsel waarbij ook diepere lagen in het lichaam aangeraakt kunnen worden. En bewegingsmassage, waarbij het lichaam op een zachte manier geschud wordt zodat de gewrichten kunnen ontspannen en hun energie los kunnen laten.

Het doel van rebalancing is niet te willen veranderen. Daar zit weer een moeten aan vast, wat weer gepaard gaat met spierspanningen. Het doel is bewustwording, alleen kijken, ervaren, erbij blijven en het volledig beleven. Emoties en gevoelens mogen geuit worden. In sessies van zo'n anderhalf uur worden spanningsknopen in je spieren ontward en wordt het lichaam de kans gegeven zich te ontdoen van bewust of onbewust weggestopte gevoelens en emoties. Hierna ontstaat meer ruimte en voel je je werkelijk een stuk vrijer.
In haar praktijk voor Rebalancing is Maud Berens te bereiken onder tel. 0318-484272.

 


< ---- Terug naar de voorpagina

Namaste Webdesign